NASLOVNA

 

 

 

 

GALERIJA

 

 

 

PROIZVODI

 

 

 

RECEPTI
 

 

LINKOVI

 

 

KONTAKT

 

 

Pčelarsko gazdinstvo APIARIUM nosi u svom nazivu latinsku reč koja znači "pčelinjak" ili "pčelanik". Apiarium ima dugu pčelarsku tradiciju i ovo je četvrta generacija koja se bavi pčelarstvom. Daleki predak Antonije Jovanović gajio je pčele u vrškarama još početkom XIX veka.

Antonijev sin Milan je nastavio da radi sa pčelama i on je dvadesetih godina prošlog veka imao oko desetak vrškara. Posle Milana, njegov sin Stanojlo je nasledio pčelinjak pa je vrškare zamenio košnicama 1947. godine. Stanojlo je tada posedovao solidnu opremu za obavljanje pčelarskog posla za ono vreme: imao je ručnu presu za pravljenje satnih osnova , centrifugu i cediljku za cedjenje voska koja je bila napravljena od težinjavog platna i drvenih letvica. Imao je oko 50 košnica koje je do pred sam kraj života uspešno održavao.

Danas se pčelarstvom bave Miloš, Milan i povremeno Milašin Jovanović(sin Stanojla) koji žive u Trsteniku.

Gazdinstvo danas pčelari sa preko 100 košnica na više lokacija, a bazna lokacija se nalazi na obroncima gledićkih planina 11km od Trstenika, na nadmorskoj visini od oko 300 metara. Priroda u ovom kraju je predivna. Košnice su tipa Dadan-Blat i Langstrot , a gazdinstvo raspolaže i sa preko 150 oplodnjaka za proizvodnju matica.

Proizvodimo med, polen, propolis, matice i rojeve. Pored pčelinjih proizvoda proizvodimo i medne mešavine za povećanje imuniteta.

Od 2002. godine u svoje košnice ne unosimo nikakve hemikalije, a tretiranja protiv bolesti i štetočina vršimo organskim preparatima i prirodnim suplementima. Antibiotici takodje nikada nisu korišćeni. Važnije medonosno bilje u našem kraju su leska, vrba, jova, dren, kajsija, dženarika, kruška, trešnja, maslačak, perko, šljiva, jabuka, dunja, glog, bagrem, crvena i bela detelina, malina, lipa, kupina i raznovrsno livadsko bilje.

 

 

 

 

Copyright©2004-2013, Apiarium pčelarsko gazdinstvo | Sva prava zadržana
     
Flag Counter 
NASLOVNA | GALERIJA | PROIZVODI | RECEPTI | LINKOVI | KONTAKT